How Well Do You Know the Good Or Bad State Of the World?

The late Hans Rosling found fame through his TED talks on visualising facts about the world. His last book,“Factfulness”, was published this year, and is a great read.

The thrust of the book is that we lazily make assumptions about the world, which are not based on facts, and then go on to formulate big world views. To make his point, he starts his book with 13 questions on the state of the world. I was surprised by many of the answers. Here are the questions (and the answers). See if you get them right!

13 Questions About the World

1. In all low-income countries across the world today, how many girls finish primary school?
A: 20 percent
B: 40 percent
C: 60 percent

2. Where does the majority of the world population live?
A: Low income countries
B: Middle income countries
C: High income countries

3. In the last 20 years the proportion of the world population living in extreme poverty has…
A: almost doubled
B: remained more or less the same
C: almost halved

4. What is the life expectancy of the world today?
A: 50 years
B: 60 years
C: 70 years

5. There are 2 billion children in the world today aged 0 to 15 years old. How many children will there be in year 2100, according to the United Nations?
A: 4 billion
B: 3 billion
C: 2 billion

6. The UN predicts that by 2100 the world population will have increased by another 4 billion people, what is the main reason?
A: There will be more children (aged below 15)
B: There will be more adults (aged 15-74)
C: There will be more very old people (aged 75 and older)

7. How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last 100 years?
A: More than doubled
B: Remained about the same
C: Decreased to less than half

8. There are roughly 7 billion people in the world today. Which options shows best where they live?
A: 1 billion in Europe, 4 billion in Asia, 1 billion in Africa and 1 billion in      America.
B: 1 billion in Europe, 3 billion in Asia, 2 billion in Africa and 1 billion in America
C: 1 billion in Europe, 3 billion in Asia, 1 billion in Africa and 2 billion in America

9. How many of the world’s 1-year-old children today have been vaccinated against some disease?
A: 20 percent
B: 50 percent
C: 80 percent

10. Worldwide, 30-year-old men have spent 10 years in school, on average. How many years have women of the same age spent in school?
A: 9 years
B: 6 years
C: 3 years

11. In 1996, tigers, giant pandas and black rhinos were all listed as endangered. How many of these three species are more critically endangered today?
A: Two of them
B: One of them
C: None of them

12. How many people in the world have some access to electricity?
A: 20 percent
B: 50 percent
C: 80 percent

13. Global climate experts believe that, over the next 100 years, the average temperature will…
A: get warmer
B: remain the same
C: get colder

Answers below….

 

 

1:C, 2:B, 3:C, 4:C, 5:C, 6:B, 7:C, 8:A, 9:C, 10:A, 11:C, 12:C, 13:A

Bilal

Facebooktwitterredditlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.